februari, 2023
Att ha kontroll över hundens vikt är en förutsättning för dess välbefinnande och långa livslängd. Därmed behöver hundens vikt uppmärksammas under hela dess liv, från valp till senior.
Att ha kontroll över hundens vikt är en förutsättning för dess välbefinnande och långa livslängd. Därmed behöver hundens vikt uppmärksammas under hela dess liv, från valp till senior. Alvars veterinär, Henna, förklarar de negativa effekterna som övervikt för med sig hos en hund, vad man ska tänka på vid viktminskning och hur man kontrollerar hundens vikt.
Övervikt är idag ett av de vanligaste hälsoproblemen hos hundar, då upp till hälften av alla hundar är lätt överviktiga eller tjocka.
De negativa effekterna av övervikt är många. Fetma är känt för att orsaka bland annat ledsjukdomar, problem med hjärt- och kärlsystemet, samt insulinresistens. Låg-gradig inflammation orsakad av övervikt kan yttra sig som inflammation med olika symtom och ett försvagat immunförsvar. En överviktig hunds förväntade livslängd är även kortare jämfört med en normalviktig hund.
Om du funderar på vilken din hunds idealvikt är, kan du jämföra hunden med hundar av samma ras och kön. Hundens nuvarande vikt kan också jämföras med slutskedet av hundens tillväxt, då förhoppningsvis ingen extra vikt än hade hunnit samlas. Denna information finns tillgänglig t.ex. i veterinärens arkiv, sparat i samband med din hunds årliga vaccinationsbesök. Ett viktigt sätt att bedöma en hunds idealvikt är förutom att väga den, även genom att utföra en så kallad kroppskonditionsbedömning.
Hos en normalviktig hund är midjan tydligt urskiljbar när man tittar på den uppifrån. Kollar man från sidan så stiger maglinjen. Det kan finnas ett litet lager av underhudsfett på revbenen, men du måste kunna känna revbenen då du trycket lätt. Kroppskondition eller kroppstillståndet (BCS, body condition score) kan klassificeras på en skala från 1-9.
På en skala från 1-9 är klassen för en normalviktig hund mellan 4 och 5. Om hunden går ner eller upp ett steg på skalan, anses vikten förändras med cirka 10 %.
Detta betyder t.ex. att en hund vars kroppskondition motsvarar siffran 7 troligen är cirka 20 % överviktig.
Kosten spelar självklart stor roll när det kommer till hundens viktkontroll. Enligt forskning ska dietfoder för hundar ha ett lågt fett- och kaloriinnehåll för att begränsa energiintaget, men också tillräckligt med protein för att säkerställa bevarandet av muskelmassa under bantning, samt ett högt fiberinnehåll för att stödja mättnadskänslan.
Vid viktminskning begränsas energiintaget så att hunden förbrukar mer energi än vad den får från sin mat. Rätt energibehov beror på hundens storlek och mängden övervikt, så det är lättast att följa doseringsanvisningarna på foderförpackningen. Foder avsedda för viktkontroll bör också ha doseringsinstruktioner för lägre energibehov. Från doseringstabellen väljs alltid doseringen efter hundens önskade idealvikt. Ett större bantningsprojekt bör göras i samarbete med en veterinär, då veterinären också kan hjälpa till med att bestämma rätt dosering av foder.
Bland helfoder till hundar finns en hel alternativ avsedda för viktkontroll. Från dessa foder kan hunden lätt få alla de näringsämnen den behöver. Det finns specialdieter med mycket lågt kaloriinnehåll tillgängliga hos veterinärer för att hjälpa mycket överviktiga hundar att banta.
Konserverat foder med hög fukthalt kan hjälpa till med att späda ut portionens energiinnehåll och kan vid behov kombineras med lämpligt torrfoder.
Alvars torrfoder med Nollutsläpp Slender är ett bra foder för en hund med bottenlös mage. Receptet har ett lågt kaloriinnehåll och låg fetthalt, för att hjälpa till med viktkontroll. Fodret är rikt på fiber och håller därmed hungern borta.
Alvars torrfoder med Nollutsläpp Delight är också ett lätt och mättande foder för hunden som samlat på sig lite extra och har en tendens att lätt gå upp i vikt.
På foderpåsen av dessa recept hittar du en vägledande doseringstabell för viktkontroll.
Kolla in våra recept speciellt framtagna för viktminskning!
Utöver kosten är rätt utfodringsmetoder och rutiner viktiga när hunden behöver gå ner i vikt. Den dagliga mängden mat bör vägas noggrant. Ansvaret för att mata hunden kan t.ex. överlåtas till en enda familjemedlem så att portionsstorleken på maten förblir korrekta.
Det lönar sig att dela upp den dagliga foderportionen på minst två matstunder per dag, för att bibehålla en jämnare mättnadskänsla. För hundar som är väldigt glupska och äter sin mat snabbt bör man överväga att använda en hundmatskål som bromsar ätandet, eftersom mättnadskänslan får mer tid att bildas om hunden äter långsammare.
Mängden av annat än hundens riktiga foder (t.ex. godis) bör inte överstiga 10 % av det dagliga energiintaget.
Om godsaker ingår i hundens kost, t.ex. i samband med träning, bör kalorierna de innehåller beaktas i det dagliga energiintaget och övriga mängden foder minskas därefter. Även kalorierna i t.ex. tuggben behöver beaktas i hundens dagliga fodermängd.
Ett tips är att prova om hundens foder skulle vara tillräckligt motiverande godis vid träning. Då blir det enklare för dig att räkna och avdra den mängd foder som används vid träning direkt från den dagliga matportionen. Alternativt kan du försöka välja ett hundgodis med lågt kaloriinnehåll.
Observera att viktminskning är en långsam process. En säker hastighet för viktminskning är cirka 0,5-1% per vecka. Kraschdieter är inte bra för hundar!
För att hunden ska gå ner i vikt på ett säkert sätt måste dieten och utfodringen vara i enlighet med fodrets doseringstabell och veterinärens instruktioner.
Tillräcklig motion och aktivitet stödjer hundens viktkontroll och säkerställer också att musklerna upprätthålls under eventuell viktminskning. Om du har en mycket överviktig hund bör du öka motionen och aktivitetsnivån långsamt. Som form av aktivitet är det bra att välja alternativ som är skonsamma för lederna, som till exempel simning.
Att förhindra viktökning är alltid lättare än viktminskning, så du bör följa hundens vikt och kroppskondition noga och anpassa utfodringen så att extra vikt aldrig hinner samlas. Viktkontroll är viktigt redan under hundens tillväxtperiod. Hundar som är överviktiga som valpar har visat sig ha större tendens till övervikt även som vuxna.
Ett annat viktigt moment där viktkontroll behövs är efter eventuell kastrering eller sterilisering, varefter hundar tenderar att gå upp i vikt och utfodringen bör anpassas därefter.